Zawsze przed miodobraniem sprawdzamy czy miód jest już gotowy . Z ula odbieramy wyłącznie dobrze zasklepione ramki z miodem. Miód po wyjęciu z ula jest odwirowany z ramek w miodarce . Z miodarki cedzi sie go przez sito w celu zatrzymania między innymi wosku z odsklepin . Miód wlewamy do 40 kilogramowego hoboka . Po odstaniu na następny dzień konfekcjonujemy go do słoików.
W naszej pasiece w żaden sposób nie przetwarzamy miodu. Do słoików trafia on taki, jaki powstał w ulu. Cenimy sobie naturalność naszego miodu, dlatego nie prowadzimy jego standaryzacji i pozostawiamy ten proces prawom natury. Oznacza to, że często ten sam gatunek odbrobinę różni się barwą, zapachem i smakiem.
Nie poprawiamy pracy pszczół i nigdy nie dodajemy niczego do miodów . Do słoika trafia on taki jaki zrobiły go pszczoły. Dlatego też nasz miód jak dobre wino co roku może być nieco inny. Nie ma dwóch takich samych miodów. To pszczoły robią miód i efekt końcowy ich pracy zależy od pogody oraz kwiatów jakie kwitły w najbliższej okolicy. Praca pszczelarza sprowadza sie tylko do tego aby pilnował swoje pszczółki aby zdrowo żyły i dobrze się rozmażały oraz w odpowiednich terminach odbierał zgromadzony w ulu miód.
Nasze miody co roku są zawsze trochę inne. To pszczoły robią miód i wszystko też zależy od pogody . Zazwyczaj udaje nam się zbierać :
Miód wiosenny z mniszka lekarskiego i sadów owocowych
Miód rzepakowy
Miód Akacjowy
Miód lipowy
Miód gryczany
Miód z bławatka czasami też faceliowy lub słonecznikowy. Wszystko zależy od poplonów jakie są wysiane w okolicy pasieki.
i co roku kilka rodzai smacznego, słodkiego miodu wielokwiatowego
Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem tych miodów to prosimy o kontakt telefonicznie pod numerem 780 120 770.