.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska poszerzyła się o nowych członków. Decyzją Zarządu Województwa Wielkopolskiego z dnia 27 lutego 2020 roku do grona członków Sieci dołączyło 8 firm . 

Miło mi poinformować że aplikacja naszej pasieki została rozpatrzona pozytywnie i Pasieka Trzy Sady dołączyła do elitarnego grona producentów lokalnej i regionalnej żywności . 

Do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 45 regionów z 13 krajów a od lutego 2020r również nasza pasieka 🙂

Poniżej kilka słów o misji sieci dziedzictwa kulinarnego wielkopolska od Krzysztofa Grabowskiego Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego 

„ Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska od 2008 roku jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności w Europie. Wielkopolska jest regionem posiadającym specyficzne produkty i potrawy, które nie tylko ze względu na wysoką jakość, ale i bogatą historię zasługują na upowszechnienie i poznanie. Tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych w katalogu restauracji, gościńców a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje miejsca, które oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie lokalnych surowców w  oparciu o  tradycyjne receptury. Odpoczywających w Wielkopolsce turystów i konsumentów zachęcam do poszukiwania najlepszych produktów i  dań regionalnych z Wielkopolski. „